//super awesome !
sweet owner

Navigation : touch hover image



Diaries Owner Linkies Stuff

hello peeps ! welcome to super awesome:D


Bigfoots!

my status!

- I Luv you!
date : 11/11/11
at: 12pm


- berat makin naik?
date: now
at: 13.12pm

Follow Me Here



History!




Credits!

basecode: Nurul AtiQah
Edit by: Cikmimin
Re-Edited By: Najihah Affandi
Others:   


kek chocolate kukus



moist chocolate cake :D


ERMM yum yum!sedapnya makan cake cokolat petang ni.nak buat sendiri tak?boleh letak rise banyak-banyak.tak macam dekat kedai tu.kedekut :P nak buat dia senang je.betul tak tipu.kalau tipu dosa :'D chocolate cake ni boleh bake atau kukus.entry ni kek chocolate kukus

BAHAN-BAHAN

3 biji telur 
1 cawan serbuk koko
1 cawan tepung gandum
1 sb baking powder
1 sk bikabonat
1 cawan air panas
1 cawan gula
1 cawan susu pekat
1 cawan minyak masak (yang baru tau kalau tak nanti kek korang berbau ikan goreng pula :P )


CARA-CARA

1. ayak serbuk koko , tepung gandum bikanonat dan baking powder.ketepikan
2.dalam mangkuk adunan,pecahkan telur satu persatu dan putar sampai kembang.nak tau macam mna dia dah kembang?putar telur sampai dia berbuih.sampai buih dia tu nampak smooth jew
3. bila telur dah kembang dengan elok.masukkan pulak gula.whisk lagi sampai gula tu hancur.sampai tak ada bunyi gula yang tak hancur lagi.
4.next masukkan pulak susu pekat tadi.whisk kejap jew sebab nak bagi dia sebati.
5.masukkan tepung gandum yang dah campur dengan bikabonat dan baking powder sikit demi sedikit.whisk sampai sebati
6. masukkan pulak serbuk koko dan whisk hingga sebati jugak.
7.masukkan air panas yang mendidih tadi dan putar perlahan lahan.guna senduk pon boleh.
8.last sekali masukkan minyak masak dan gaul hingga sebati.minyak masak nilah bagi dia nampak moist gitu.tapi jangan nak nampak moist sangat korang letak 2 3 cawan.kang bukan moist kek tu,jadi lain pulak :P
9.panaskan kukus.letaklah korang punya adunan tu dalam acuan.tak kisahlah acuan macam mana pon.nak bulat ke petang ke melengkung ke.kalau nak bagi kek tu senang nak keluar bila dah masak kat dingding loyang tu korang letaklah majerin.sikit jew.
10.bila air kukus korang dah mendidih.tutup penutup loyang dengan kain atau alumium foil supaya nanti kek korang tak masuk air 
11.kukus dengan api besar selama 1 jam.


dah siap!senangkan tuang tuang tuang jew.lepas tu korang dah boleh makan :P jual pon boleh 3 seringgit hehehe